Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Пенсії на карантині

Дата: 15.07.2020 12:46
Кількість переглядів: 397

Пенсії на карантині

 

Уряд постановою від 17.06.2020 № 500 продовжив дію карантину до 31 липня. А це означає, що фізичний доступ українців до отримання певних адмінпослуг досі обмежено.

А що з пенсіями в цей період? Чи призначають їх? І з якого часу, якщо людина звернулася пізніше через неможливість доїхати до Пенсійного фонду, щоб подати заяву? Чи виплачують пенсію, якщо закінчилась інвалідність?

Ось що потрібно знати пенсіонерам

Як відомо, 17 березня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на запобіганні виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі закон 530), яким передбачено, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг і строків надання цих послуг, визначених законом. Із дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення. Згідно з урядовими рішеннями карантин в Україні встановлено в період із 12 березня до 31 липня 2020 року.

З урахуванням положень Закону 530 зупиняється, зокрема, перебіг строків, визначених для звернення за призначенням пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі закон – Закон 1058); за призначенням пенсій по інвалідності відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»; за продовженням виплати пенсії за довіреністю; за виплатою недоотриманої пенсії.

 

Як обчислюють строки

* Якщо перебіг строку почався до 12.03.2020, то його тривалість дорівнюватиме: кількість днів строку, визначеного законом, що минули до 11.03.2020 включно + кількість днів строку, що залишилися після 01.08.2020 (враховуючи кінцеву дату карантину 31.07.2020).

Приклад 1

Особа звертається за призначенням пенсії за віком. До початку карантину минуло 1 міс. 15 днів із визначеного законом тримісячного строку. Отже, термін звернення за призначенням пенсії з урахуванням Закону 530 буде визначено так:

1 міс. 15 днів до карантину + період карантину + 1 міс. 15 днів після карантину.

 

* Якщо початок перебігу строку припав на час карантину, то його тривалість становитиме:

кількість днів до закінчення карантину + визначений законом строк звернення (3 місяці).

Приклад 2

Перебіг строку звернення за призначенням пенсії почався 25.06.2020.

З урахуванням норм Закону 530 тримісячний строк для відповідного звернення буде обчислено з наступного дня після закінчення карантину, тобто з 01.08.2020.

 

Довідка

Відповідно до статті 45 Закону 1058 «пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше як через три місяці з дня досягнення особою пенсійного віку».

Отже, особам гарантовано можливість одержати пенсію, наприклад, за віком із дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо заяву було подано пізніше, але дотримано строки звернення з урахуванням періоду карантину.

 

про виплату пенсій особам з інвалідністю

На період здійснення заходів щодо запобігання виникнення та поширенню коронавірусної хвороби, передбачених карантином, врегульовано питання продовження строку виплати пенсії особам з інвалідністю у разі якщо інвалідність їм було встановлено на певний термін, а дату перегляду МСЕК встановлено в період дії карантину.

Тобто особам з інвалідністю,у яких строк чергового переогляду було встановлено в період із 12 березня по 31 липня, виплата пенсії здійснюється у квітні-липні 2020 року з урахуванням встановленої групи інвалідності. Після повторного проходження огляду розмір пенсії буде переглянуто.

Довідка

Відповідно до статті 34 закону 1058 пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності. Особам з інвалідністю, які досягли пенсійного віку,встановленого статтею 26 цього Закону, пенсії по інвалідності призначаються довічно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь