Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Фондом зафіксовано 1979 нещасних випадків на виробництві: порядок дій роботодавця

Дата: 27.06.2018 10:57
Кількість переглядів: 596

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

27.06.2018

Фондом зафіксовано 1979 нещасних випадків на виробництві: порядок дій роботодавця

Робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України упродовж п’яти місяців 2018 року зафіксовано 1979 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом. З них 140 – смертельні.

Зазначимо, у разі нещасного випадку на виробництві ФССУ фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін. Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

Порядок дій щодо організації розслідування нещасного випадку на виробництві:

У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт зобов'язаний:

- терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, забезпечити у разі потреби його доставку до лікувально-профілактичного закладу;

- негайно повідомити роботодавця про те, що сталося;

- зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці та машини, механізми, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент настання нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров'ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків та порушення виробничих процесів), а також вжити заходів до недопущення подібних нещасних випадків.

Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок, зобов'язаний:

- протягом однієї години передати з використанням засобів зв'язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок:

  • Фондові за місцезнаходженням підприємства, на якому стався нещасний випадок;
  • керівникові первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці (у разі наявності на підприємстві кількох профспілок – керівникові профспілки, членом якої є потерпілий, а у разі відсутності профспілки – уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці);
  • керівникові підприємства, де працює потерпілий, якщо потерпілий є працівником іншого підприємства;
  • органові державного пожежного нагляду за місцезнаходженням підприємства у разі настання нещасного випадку внаслідок пожежі;
  • територіальному органові Держпраці.

- зробити запит до лікувального закладу про характер і тяжкість ушкодження потерпілого;

- протягом доби наказом утворити комісію з розслідування нещасного випадку у складі не менш як три особи та організувати проведення розслідування (до складу комісії входять керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії), представник Фонду за місцезнаходженням підприємства, представник первинної профспілки (у разі наявності на підприємстві кількох профспілок — представник профспілки, членом якої є потерпілий, а у разі відсутності профспілки — уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці), а також представник підприємства, інші особи).

Роботодавець зобов'язаний створити належні умови для роботи комісії (забезпечити приміщенням, засобами зв'язку, оргтехнікою, автотранспортом, канцелярським приладдям), компенсувати витрати, пов'язані з її діяльністю, а також залучених до роботи експертів, інших спеціалістів та сприяти роботі комісії з метою своєчасного і об'єктивного проведення розслідування нещасного випадку.

Сьогодні за рахунок коштів Фонду щомісячні страхові виплати отримують понад 207 тис. потерпілих на виробництві та членів їх сімей. З початку цього року ФССУ провів три етапи перерахунків, які дозволили збільшити розміри зазначених страхових виплат у середньому на 40,6%.

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

22.06.2018

Фактори негативного впливу на працюючих при високих температурах

 

Порушення водно-сольового обміну у працюючих на виробництві при високій температурі навколишнього середовища може обумовити захворювання нирок, шлунково-кишкові розлади, порушення діяльності вищої нервової системи.

З метою недопущення нещасних випадків на виробництві, Фонд соціального страхування України рекомендує працівникам пити підсолену воду в достатній кількості, а також роботодавцям взяти на контроль фактори впливу високих температур на працюючих. Зокрема, вжити заходи, спрямовані на створення безпечних умов праці:

- обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі, робіт на висоті, експлуатацію баштових кранів та інших будівельних машин, механізмів;

- відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалість робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв, а саме: запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно, його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву;

- забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;

- провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення, втрати свідомості;

- доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;

- проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

21.06.2018

Санаторно-курортне лікування за кошти Фонду пройшли більше 3 тис. осіб з інвалідністю

З початку 2018 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України адресним санаторно-курортним лікуванням було забезпечено понад 3 тис. осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва. Відповідно до нового механізму, зазначені особи мають право вільного вибору закладу для проходження лікування, що збільшило доступність та охоплення соціальною послугою порівняно із тим же періодом минулого року.

ФССУ також здійснює компенсацію вартості проїзду потерпілих на виробництві до санаторно-курортного закладу та назад, у тому числі спеціалізованого транспортування із залученням спецтехніки та медичного персоналу. Крім того, у разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку становить 45 діб. Для інших категорій потерпілих – 24 доби.

Нагадаємо, з травня минулого року ФССУ було впроваджено новий механізм  забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затверджений постановою правління Фонду від 24 травня 2017 року № 33 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання».

Зазначимо, упродовж 2017 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України послугами із санаторно-курортного лікування було забезпечено 7 883 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва/професійного захворювання та їх супроводжуючих. З них 484 людини є внутрішньо переміщеними особами.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь