Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб попереджає про небезпечне інфекційне захворювання – ЛЕПТОСПІРОЗ!!!
До уваги мешканців громади !
Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб попереджає про небезпечне інфекційне захворювання – ЛЕПТОСПІРОЗ!!!
В Чернігівській області спостерігається стрімке збільшення захворюваності на лептоспіроз, нажаль є смертельні випадки.
Захворюваність на лептоспіроз сезонна, більшість випадків припадає на літньо-осінній період, коли люди більше часу проводять біля водойм (купання, риболовля).
Джерелом інфекції є дикі гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, домові миші, ондатри), а також свійські (свині, собаки) тварини, які виділяють лептоспіри у навколишнє середовище із сечею, внаслідок чого інфікується ґрунт, вода в ставках, річках, колодязях, а іноді й харчові продукти.
Людина може заразитися:
- під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі,
- під час сільськогосподарських робіт,
- при контакті із хворими тваринами,
- при вживанні продуктів харчування інфікованих гризунами.
- при вживанні сирої води із природних невідомих джерел.
Лептоспіри можуть проникати в організм людини через порізи і подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки (ніс,рот,очі).
Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання не передається між людьми
Симптоми варіюються від легких (головний біль, висока температура, біль у м’язах, почервоніння очей, жовтушник колір шкіри, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.
Щоб вберегти себе та близьких від інфекції, необхідно пам’ятати:
-
купатись слід у спеціально відведених місцях, заражаються лептоспірозом найчастіше у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних;
-
не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;
-
не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
-
не використовувати воду з відкритих водоймищ та неперевірених джерел для пиття, а також для миття фруктів та овочів;
-
ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;
-
не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.
-
захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;
-
не вживати м’яса хворих на лептоспіроз тварин;
-
дотримуватись правил особистої гігієни під час робіт на полях, у заболоченій місцевості, під час догляду за хворими тваринами, на риболовлі - регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички); перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом;
-
проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби(капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини);
-
не ловіть рибу у заболочех місцях.