Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

У Количівці відкрили кленову алею та памʼятний знак

Дата: 06.07.2024 17:00
Кількість переглядів: 60

У Количівці відкрили кленову алею та пам’ятний знак
У селі Количівка Іванівської громади відбулося урочисте відкриття кленової алеї та пам’ятного знаку, які знаходяться поряд із Будинком культури. Алея з меморіальним знаком присвячені вшануванню пам’яті про події, які відбулися в лютому-березні 2022 року. Це стало важливою подією для громади, адже вона об’єднала людей навколо спільної мети – збереження спогадів про трагічні події та вшанування пам’яті тих, хто віддав життя за свободу та незалежність України.
Створення кленової алеї та встановлення пам’ятного знаку стали можливі завдяки ГО «Асоціація демократичного розвитку», яка в коаліції з ГО «Юстина» та ГО «Добро тайм» реалізували проєкт «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині». Він був здійснений за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну».
Під час церемонії відкриття, жителі громади хвилиною мовчання вшанували пам’ять про загиблих, які боронили свободу України в цій війні. Згодом до присутніх звернулася Олена Швидка, сільська голова: «Багато людей знають про нашу громаду, село Количівка, яке в березні 2022 року стало щитом на захисті нашого обласного центру. Саме Количівка не дала ворогу взяти Чернігів в облогу. Ми трималися мужньо, але на жаль великою ціною. Ми віримо, що це все не дарма, що ми відстоїмо свої кордони».
Про важливість фіксації та збереження історичної пам’яті також підкреслила Наталія Апанасько, асистентка керівниці проєкту у ГО «Асоціація демократичного розвитку»: «Ця алея, яка в майбутньому розростеться, назавжди залишиться в пам’яті як символ подій у 2022 році. Дякую усім, хто приймав участь у наших заходах. Особлива подяка тим, хто згодився записати свої спогади та зробити їх публічними. Це дуже важливо, бо невблаганний час стирає спогади, змінює їх».
На події були присутні представниці Фонду «Партнерство за сильну Україну», за підтримки яких цей проєкт був втілений у життя. «ГО «Асоціація демократичного розвитку» змогла об’єднати активістів, які шукали власний підхід до меморіалізації, через активне залучення громад за допомогою консультацій з жителями та фахівцями, голосуванням та спільній роботі та взаємодопомозі. Робота з пам’яттю та альтернативні форми пам’ятання є невіддільною частиною роботи над перехідним правосуддям і створенням у просторі осмислених спогадів про пережите, не лише про трагедії, а й стійкість та силу людей, що зрештою допомагає суспільному зціленню та тяглості пам’яті», ‒ розповіла Єлизавета Голубцова, представниця Фонду «Партнерство за сильну Україну».
16 червоних кленів, які символізують пам’ять про загиблих та жагу до життя, були висаджені в громаді під час толоки іще 4 березня. Зараз на алеї встановлений пам’ятний знак у вигляді розгорнутої книги.
Пам’ятний знак несе в собі не лише візуальну пам’ять, але й веде до цифрового сховища історій. Через QR-код на знаку можна перейти на сторінку сайту територіальної громади. Там опубліковані розповіді місцевих жителів та жительок. Цифровий формат дозволяє зберегти ці свідчення назавжди, зробити їх доступними для широкого загалу та передати наступним поколінням. Фіксація спогадів очевидців – важливий внесок у збереження історичної пам’яті. Ці історії дають нам можливість по-новому глянути на події минулого, відчути емоції людей, які їх пережили, та зробити важливі висновки.
«Спільні зусилля кожного та кожної у цьому проєкті, дали можливість створити живий символ пам’яті та спільної солідарності і ці червоні клени стануть свідками нашої об’єднаної сили зберігати історію наших поколінь. Нехай всі дії сприяють збереженню пам’яті та відданості нашій спільній історії, а ці червоні клени стануть живим і непереможним символом спільної сили та рішучості людей зберегти колективну пам’ять, що ніхто та ніщо не забуте», ‒ Додала Ольга Вовченко, керівниця ГО «Юстина».
Відкриття кленової алеї та пам’ятного знаку – не просто урочиста подія. Це символ єднання, стійкості та незламності мешканців та мешканок Іванівської громади. Це нагадування про те, що ми ‒ сильний народ, який здатний подолати будь-які труднощі, якщо будемо об’єднані.
Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь