Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Спогади Сніжани Макаревич, с.Количівка

Дата: 01.07.2024 10:24
Кількість переглядів: 144

Сніжана Макаревич: «Ми всю війну, все найстрашніше просиділи в погребі»

Нічого такого грандіозного не планували. Я була у відпустці 2021-го, із меншою донькою попали на море. Хотіли у наступному році ще з братиками з’їздити. Ніколи нічого не планую, ніколи не знаю, що буде завтра.

У нас на роботі часто казали, що буде щось, треба запасатися. Люди продукти, муку, сахар запасали. Ми не вірили до останнього, що таке буде.

Встаю о 04:15, корову подоїла, проціджувала молоко. Перед роботою помилась і чую вибухи. Вася [чоловік] вже сидить на дивані, по телеку показує Київ, який обстрілюють. Началась у мене істерика, вже плачу. Той каже: «Все, збираюся на ранкову маршрутку, ‒ бігом вже ж у воєнкомат. ‒ Нічого мені не збирай, не суєтись». Я плачу, поподнімала дітей, засмучена, на нервах.

Почалися вибухи, суматоха, Вася поїхав. Я з дітьми сиділа спочатку вдома, в хаті колотилась. Чоловік дзвонить: «Підіть у шкільний підвал». Раніше ж воно не оборудоване. Там були класи, де колись уроки праці вели. Ми прийшли туди, там все таке захламлене, мокре, вода тече по стінах.

Положили двері, на них ми з дітьми переночували в воді майже, було ж холодно. Повернулися о 4-й годині додому. Зустріли сусідку нашу, вона каже: «Ви в школі були?» Відповідаю: «Так, там погано, ми туди не підемо більше в подвал. Ми будемо собі у погребі». А погреб у нас аварійний дуже. Вона каже: «Ми сидимо у погребі у баби Люби. Вона, її дочка сиділа і внучка». І ми пішли в той погреб.

Вибігали, поки світло було, їсти варили. Світло пропало, коли були обстріли, і вже їсти варили там у баби Люби. Туди-сюди бігала. Коли в нас з’явилися воєнні наші, то я кормила їх. Беру якось банку трьохлітрову з макаронами, виходжу на вулицю, мені кричать: «Ложись, більша птічка». Я ще встала, рота роззявила, кажу: «Що?» І тут Вася бігом мене за шкірку і в хату. Дітей усіх на пол поклав, сам на їх ліг. І оця штуковина, яка летіла, не повністю розірвалась.

У погребі було холодно, ми в куртках сиділи. Усі позносили одіяла, подушки. Міняла постіль, бо воно ж сире все було, кожен день на мотузки вивішувала. Вася якось знайшов мангал. Поставив посередині погреба, зробив трубу і ми там топили.

Важко по гігієні було. Звісно, було б добре, якби були вологі салфетки, ще пів біди було б. Грязним ніхто не ходив. Може собі там раз у дві тижні помиєшся, а діти чисті. Бувало навіть таке, що ми голову мили порошком. Просто розводила легенько порошок, милила бігом і змивала.

Що було в хаті, тим і ділилися, як то кажуть, і хлібом, і носками Васіними. Дарма, що вони вживані були, все одно, бо хлопці взагалі у резинчиках на босу ногу. Їсти варила хлопцям. Потім їм привозили продукти, вони давали мені їх, я з цих продуктів готувала їм їжу.

Взагалі ж не знали новин, бо ні світла ж не було, телефони не робили. Я читала, то щось рисували, то ще щось займались. Гуляли в мовчанку, тварин перелічували, потім якісь розповіді придумували. Лягали малі спати, а ми далі продовжували сидіти.

Сергій Сергійович нарешті уламав і батька, і мене, щоб забрала дітей. Ми поїхали 28-го березня. Він нас о п’ятій ранку розбудив, і ми виїхали з ним. Виїхали спочатку в Чернігів, потім в Куликівку, далі на Київ.

Ми так дуже переживали, коли їхали, тому що їхали в закриті на полу в бусику. Пам’ятаю, що хтось говорив по-русски, остановили нас. Одна жінка сказала: «Господи, хоч би не русскі, бо зараз розстріляють нас». Ми їхали, плакали, тряслися у тому бусику. Ну доїхали, слава Богу. 

Ми всю війну, все найстрашніше просиділи в погребі. Було що тільки спустилися, почало тарабанити по погребу. Це ж тоді розбило всю вулицю у нас.  Думали, все ‒ це останній день, ми вже попрощалися. 

Я в п’ятому класі була, нас мама возила бабусі. Бабуся з дідом були партизанами. Всяке розповіла: як викапували ями, як ставили тих, хто попадав у полон, як їх зжигали. Потім, як їх кидали у ці землі, посипали хлоркою, потім знову кидали тіла. Вона мені завжди казала: «От знаєш, нічого нема страшнішого ніж війна».

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь