Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Спогади Валентини Зелепухи, с.Количівка

Дата: 01.07.2024 10:20
Кількість переглядів: 87

Валентина Зелепуха: «Жили ми дуже дружно»

По-перше, я не вірила в те, що буде наступ. Тоді всі говорили, були на грані цього наступу. Не вірила ніколи, що у нас буде в Росії ворог.

5 січня у мене раптово помер чоловік. Так що планів особливих на той рік вже будувати не прийшлося. Взагалі, не могла ніяк жити у будинку одна. Ніколи одна не була, а тут уже прийшлося бути однією і тут війна. За десять днів до початку війни, ми пам’янули 40 днів по чоловіку. Я вже стала телевізор включати, уже мені трохи легше було.

Якось в кінці лютого [2022 року] йшла по вулиці і вдруг такий шум почула, зразу упала в канаву. Потім з канави піднятися не можу, коліна не згибаються, не розгибаються.

7 березня вийшла на ганок, дивлюся, аж у одних сусідів щось горить, у сусідів напроти теж горить.

Пішла до сусідки, кажу: «Усі ж розповідають, що треба в погріб ховатися. Надя, пішли до мене в погріб». Вона так ще хуже мене ходила. Залізли ми з нею в погріб. Побули ми там півтори доби, мабуть. Що скажу? Почала боліти нирка дуже від холоду. Вирішила, що я в погріб не полізу.

Почали в хаті, щоб десь обосновуватися. Одіяло є, покривало є. На вулиці до 17 градусів морозу було в ті дні. Посиділи в хаті до вечора, але вікон цілих тоді вже не було. Що топити, якщо ні одного вікна немає? Тоді прийшла сусідка одна і каже: «Пішли до нас. У нас катьол дров’яний є, вікна всі ціли».

Ми до їх пішли, до темноти сиділи. Вона і зять був, а дочка і внучка повиїжджали. Потемніло вже, заходить зять і каже: «Дівчата, ви погрілись уже? Так тепер йдіть, куди хочете». На вулиці ніч, куди йти? Тоді пішла далі до сусідів, знайшла їх у погребі, спитала, чи візьміть нас з собою, щоб ми у них пожили трохи.

Вони кажуть, що нам у погребі місця немає, щоб лягти, хіба що отут десь будемо на ящиках сидіти. А я кажу: «Можна, ми будемо у вас у хаті, а у погреб не підемо. Ми в погребі не хочемо бути». У їх вікна були цілі і опалення працювало. Нам дали кімнату, диван. Ми туди пішли і більше місяця жили із сусідкою у інших сусідів. Були ми це десь з 7 березня по 8-9 квітня.

Жили ми дуже дружно. Плюс там генератор був, так приходили ще заряджати телефони дуже багато людей із села.

Я утром проснулася, бачу, що не вдома, не знаєш за що взятися. Так я взялася за віник, попідметала кругом. Ми стали собі кожного дня підметати, все прибирати.

У нас була одна хлібина на цілий день на 17 чоловік. У погребі у кожного було картопля. Усе було своє. Ми навіть передавали, як волонтери могли приїжджати. В кожного холодильник був забитий. Це ж село є село. У нас було сало, м’ясо, овочі. Тільки єдине чого не було ‒ круп. Я якраз 24-го лютого збиралася їхати в Чернігав, щоб скупитися.

Ми встанемо, приготуємо сніданок, поснідаємо, помиємо посуд і тоді йдемо подивитися, що у нас тут. Бо усе ж у дворі відкрите, мотоблок стояв, усі інструменти, а хвіртки і воріт не було. Усе розбомблене. Кругом ходять чужі кури, індюки, свині.

З ліками дуже погано було. У мене тиск високий. Те, що було, попили, тоді вже ділилися у кого які були таблетки. Тоді сказали, що в школі теж є одна медработник і волонтери їй залишили якісь ліки. Ми тоді йшли туди до школи за гуманітаркою і я зайшла до цієї Али, попросила, то вона мені дала від гіпертонії ліки.

А взагалі сядемо на кухні за столом вечером і давай теревенять. Я то їх знаю всіх, я ж старіша за їх. Ми завжди починали з історії цього нашого кутка. Хто там жив, хто кого пам’ятає, хто який був. І оце ми кожен вечір до пів десятого сидимо. Тоді вже розходимося спати.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь