Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Спогади Альони Грицевської, с.Слобода

Дата: 01.07.2024 10:06
Кількість переглядів: 120

Альона Грицевська: «Дитина шепоче: «Мама, а ми виживемо?»

Ми просто собі працювали, жили. Були плани поїхати на море. Чоловік тоді ще пропонував поїхати по цих гарячих путьовках, бо так дешевше. Картопля, городи, хазяйство — це такі плани звичайні, побутові. А от саме поїздка на море — це була мрія. Тепер вже не здійснена, мабуть. В Турцію не поїду. Принципово.

Я ще 24 лютого приїхала на роботу. Зранку не включала в телефоні ніде нічого. Працювала в Ягідному у садочку і робила пересадку в Іванівці. Вийшла в Іванівці з автобуса і жду. Починаю відкривати вайбер. Дивлюсь, там стільки прийшло цих смсок. Читаю, що військовий стан, діти будуть вдома.

Уже до мене починає доходити, що дійсно автобус шкільний відмінили, діти не поїхали в школу. І що мені ще цікаво було, прийшла на трасу на сторону Чернігова, майже немає жодної машини. І така ж вільна траса на сторону Києва.

У мене навіть не було й думки евакуйовуватися, бо думаю: «Господи, ну кому ми в цій Слободі нужні?» Приїхала додому. Тут уже мій чоловік обдивився всі новини, каже: «Пішли закуповувати продукти». Взяла кілька літрів олії, муки, цукру. Продавчиня побачила це діло і каже: «Ні, немає вже олії, ні, немає вже цукру». В неї п’ятеро дітей, зрозуміла, що діло пахне керосином. Вже собі давай припрятувати. Сахара нам так і не вистачило до кінця окупації. Ми мед доїдали дворічний.

На цих деревах не було листків і видно дорогу. Мамка становиться отак на поріг і каже: «Діти, заходять до нас рускі». «Откуда, мам, ти знаєш?», ‒ питаю. Вона каже, що баче букву «Z» на машині. Ми тоді вже видивлялися, що там білоруси, там рускі, а там ще якісь узкоглазі.

На початку березня ходили гуманітарного хліба брати. Скільки давали, стільки брали. Ще 24-го мамка стала сухарі сушити. Я кажу: «Мам, ну що ти сушиш? Ну що це, не буде в нас хліба». Вона каже: «Ти не знаєш, що це таке. Давай суши мовчки». І ми насушили. У мене така є наволочка дліненька. Десь третину від неї насушили.

Але ж в мене на той час були перепела. Мабуть, 250 штук. Я кажу: «Слухай, а чим я буду перепилу кормити?» Мамка (тоді ще жива була) каже: «Ти що, які перепила? Давай різать». Повирізали всі перепила. В нас м’яса було в достатньо, були яйця, бо перепила понаношували, куриці були. М’ясо у нас в обід, м’ясо вранці, м’ясо ввечері. Ми його наварювали, тому що не завжди можна було приготувати, тоді пізніше їсти.

Хліба не було, ми оладки жарили. Тоді закінчилась вже вся олія, а муки в господарстві не було, тільки зерно для курей. Я брала кафемолку механічну, мила зерно і молола. Якісь такі оладки у мене були. Добре ж хоч трохи знайшли в морозилці старі дрожжі! І оце в нас, мабуть, на рази три вистачило замісити.

У нас сусід Вова є. Він сам залишився. То він до нас приходив і сиділи ми разом у погребі, їли. Він нам то сахар принесе, то муки, то дітям ще цукерки, і я кажу: «Ой, дівчата, ми багаті».

Важко було, коли діти просили їсти і не можна було зварити через обстріли.

Взагалі було таке, що дітей по три-чотири дня не випускали.

Одне, що плюс, що вони [росіяни] в нас не були на вулиці спочатку. Люди розказували, яке страхіття було і виганяли з хат, і забирали все. До нас вони прийшли, мабуть, днів за п’ять до того як виїхали.

Як ми розуміли, що вже рускі в селі, почали оборудовувати підвал. 4 березня у моєї мами було день народження. Ми понапікали пиріжків, булочок. 5 березня я ще вітала Наталю Іванівну, бувша наша староста, у неї теж день народження. І вже 5-го ввечері у нас пропало світло. В хаті холодно. Що робити, куди ховатися? Вперше стали обстріли, ми прятатися в погріб. Ну як ми будемо сидіти на картошці?

Олія в нас пішла на каганець. Якщо каганцю немає, таке відчуття, що ти вже умер. Настільки давили ці стіни, що ти в погребі, здригається земля. Таке відчуття було, що у нас зараз погреб обвалиться. У мене шия на погребі, вхід, обвалилася, тримається на чесному слові.

Але була думала така кожного разу, як починають обстріл: раптом будуть падати на мене кирпичі, то хоч собою дітей накриватиму, тому що вони ж так лежать коло мене». Ми повиносили перини, одіяла. Картошку розрівняли, на ній постелили.

В мене мама хвора була, на пігулках постійно. Жменю пігулок навибирає, рука труситься, каже: «Ну не знаю їсти чи не їсти, щоб ж дітям хватило». Я кажу:

«Слухай, ти теж маєш щось їсти, тому що в голодний шлунок не можна таблетки».

Діти казали: «Мама, ми їсти хочемо. Мама, ми їсти хочемо.» Одна якраз росла сильно, кричить: «Мама, я їсти хочу. Що це мені не даєте їсти?» Кажу: «Їж. Я тобі открию огурці, помідори, компоти». А вона: «Я не хочу. Я хочу супу, я хочу хлібу». Так ми яйця то жаримо, то варимо, то жаримо, то варимо. Одна дитина любить жарене, друга варене.

Коли вже не було нічого, у нас заварка була така, що ми могли гілок наламати. Навіть кинуть в воду нема нічого, цукру немає. В нас залишився мед і він трохи вкис. Да він не трохи, а добре вкис. І трохи було свіжішого. Так дітям свіже кидали, вони хоч і бекали, хоч і мекали. Якось Вовка приніс цукру, так вони вже стали солодке щось пити.

Одній дитині було 7, другій 11. Молодша дочка, її заговориш, спати покладеш. Але найстрашніше, що лягли спати, а вона мені на ухо: «Мама, а ми виживемо? Мама, а ми останемось жити?» Я кажу: «Дочка, виживемо, спокійно». А в самої серце розривається. Думаю: «Ну що я тобі скажу, дитя? Я ж не знаю, що мені робити, що тобі сказати. А тут бахкає, а тут бахкає».

Були в нас пазли на тисячу штук. Тигри. І коли в нас вже почалася ця заварушка, була така задумка: треба скласти пазли, щоб все закінчилось. І одну пазлінку ми так і не знайшли до нашої евакуації після того як руські вийшли з області. Коли мамка убирала, знайшла. «Та пазлінка виновата, що ми цілий місяць сиділи в погрібі», ‒ каже.

Як відійшли з області, то ми думали їхати в Черкаську область до батьків чоловіка. А так як у нього немає паспорта жодного, тільки воєнний квиток остався, йому сказали, на той берег Дніпра не попаде. Так вийшло в кінці-кінців, що я з дітьми поїхала в Польщу. 

На перше вересня 2023 року я вже привезла дітей в школу, ми повернулися.

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь