Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Спогади Марини Звонник, с.Анисів

Дата: 01.07.2024 09:58
Кількість переглядів: 121

Марина Звонник: «Навіть в евакуації ми ще тиждень лягали спати і клали речі поруч біля себе»

Я маю доньку. Вона була випускницею 9-го класу [у 2022 році]. Ми планували вступати, займалися навчанням. На роботі планували провести заходи в селі, мріяли провести концерти на 8 березня та Івана Купала. В ті часи до нас з’їжджалися колишні жителі села, діти та внуки односельчан з різних регіонів України і світу та просто гості громади.

Брат мій ‒ військовий. Не можу сказати, що навіть він був попереджений про наступ, але вони до цього готувалися. Проводили навчання за кілька днів до того, як почалося повномасштабне вторгнення. Тоді він нам казав: «Головне, щоб у вас документи були підготовлені і ви були морально готові». Ми ще ж не знали до чого 

бути готовими, як це вторгнення буде. Не вірили в те, що  Чернігів, який в 

принципі більш периферійне місто, буде ціллю рашистів. 

23-го лютого (в переддень вторгнення), коли прийшла моя колежанка Вікторія і сказала, що на 24-те число планують наступ, то я її переконала, що нічого такjго не буде. Ми ще до 7-8(ї) години вечора готували танцювальний номер на 8-ме березня, планували виступати із танцювальним номером з фітнес-елементами. Витратили 4 чи 5 годин на це. 

Вранці 24-го проснулись від дзвінка з білорусії, що на нас їде, дуже велика колона. Зі сльозами знайома сказала, що вони просто не могли нам зателефонувати раніше, тому що глушили зв’язок, а колони йдуть із 4-го ранку. 

Відразу зідзвонилася з мамою. Вона виїхала першою маршруткою близько 6-ї години ранку на Чернігів. Тоді ще не знали, що транспорту назад не буде. Ми вирішили так, мама стоїть чергу в аптеку, тому що в Чернігові купити ліки більша можливість, а вже продукти якісь можна і в нас тут у магазинах купити. Пам’ятаю, що набрала дуже багато олії, муки… Добре, що додумалась такі стратегічно важливі, як ми вже зараз знаємо, продукти купити. 

25 числа приїхала з роботи, ми розносили повістки по селу. У мене брат воює і воював на той момент, у моєї колежанки двоє братів пішло 24 числа воювати, сусіди, друзі, родичі… то ми домовилися, що родич - не родич, а мусимо просто дзвонити всім військовозобов'язаним, хіба-що великі травми якісь (ми часто знаємо по селу у кого хронічні серйозні захворювання), тому що держава дуже сподівалась на допомогу. 

Перший «приліт» у нас був вночі з п'ятниці на суботу - це з 25 на 26 лютого. Ми позатуляли вікна, бо я моніторила новини, і в принципі ті рекомендації, які держава давала, щоб безпечніше себе почувати, виконувала.  Діти повисипалися вдома в обід. Доньці моїй було 15 років, а хрещенику 13. Десь після 23ї години вирішила приготувати їм, не пам’ятаю, їжу чи якийсь чай. Включила світло в кухні, підійшла до газової плити, підпалила комфорку і почула на вулиці дуже гучний звук. Це перший приліт був. І тоді ми вперше в погріб спустилися. Коли вилізли, то спали всі в одній кімнаті, де найменше вікон. Вона так всередині будинку, між кімнатами. Ми поклали там матраси, диван розклали. Так і спали.

Напротязі місяця я залишалася вдома. По-перше, тут моя родина, мама, папа. І тут невістка моя була, братова дружина, із племінником. Брат Коля, зміг двічі до нас приїхати провідати. Він просив, щоб поїхали, але ми вже родиною згуртувалися і казали, що будемо вирішувати всі разом. Не вірили, що попадемо в напівоточення, що росіяни зайдуть. Просто не вірили, що вони зможуть це. 

Біля дому моїх батьків 9 березня загинули люди від обстрілів, серед яких були діти. Фотографували їхні речі для опізнання, шукали серед речей документи: паспорти, студентські. Накривали їх тіла тканиною. Люди періодично, по черзі виходили дивитися, щоб там собак ніяких не бігало біля них. Ми думали, що буде тепла погода і треба буде їх десь поховати.   Але вранці о 8-й годині, приїхала машина, така будка, як продовольчі товари возять. Стали відкривати ту будку, а водію дали автомобіль і ключі від нього, документи, а ключі від будки - ні. Чоловіки відкривали, виламували ті двері в будці. Тоді вперше приїхав із водієм пастир. Не знаю хто і звідки, але я пам’ятаю тільки, що його звали Сергій. Вони забрали тіла людей. 

Ми дуже дружно тоді жили. Ніколи не думали, що, наприклад, на кого надіємося - то вони від нас відстороняться. А ті люди, з якими ми не спілкувалися або мало спілкувалися, здоровкались тільки - будуть як рідні. Дуже допомагали. 

Я евакуювалася 23 березня, коли підірвали міст до Чернігова. Ми доїхали до Жашкова Черкаської області, переночували в гуртожитку для переселенців. Вранці подивилися, аж ми в невеличкому районному центрі, де є АТБ, базар, аптека, люди городи садять. 

Вирішили нікуди далі не їхати, тому що розуміли, що в Рівному (де планували жити) дуже дороге житло. А тут безпечно, все окей, можна пересидіти якийсь час. Ми навіть не думали виїзджати за кордон. 

І тільки в Жашкові помітили, які ми брудні. Вдома знали, що поїдемо, то повимивали волосся собі, тому що в основному в шапках ходили. Але оці грязні курточки.. бо ми просто в них жили. По нас зразу видно було хто ми (переселенці). Ми швиденько все попрали.

Ми були дуже перелякані. Навіть в евакуації ще тиждень лягали спати і клали речі біля себе, щоб в разі бомбардування швидко тікати. На нас так дивилися… Як на божевільних.
23-го квітня ми приїхали назад, 25-го Паска була. А 26 квітня вже була на роботі, в комісії по пошкодженому і знищеному майну…

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь