Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Спогади Галини Чух, с.Слобода

Дата: 30.05.2024 12:47
Кількість переглядів: 143

Галина Чух: Ще не народився той чоловік, який мене налякав

У мене рік дуже поганий був, тому що померла мама 15 декабря 2021 року. Маму похоронили 16-го і 16-го ночі я чоловіка повезла в лікарню. Із 16-го числа не жила, существувала. Похоронити такого чоловіка як у мене, кріпко тяжко.

Через дві неділі після мами мужа не стало, а через 40 днів почалася війна. Одно тільки боялася, що якби хоч не зійти з ума. В нас один син. Тож якби не син, так стоїть лі для кого жити?

Я вийшла на вулицю і питаю: «А що воно гупає?» А сусід каже: «Так а ти що не чула, що війна почалась?» «Да ти що?», ‒ відповідаю. Я не могла повірити, що воно таке може трапитись. Ніколи б не повірила.

Тут я весь час на такому стресі. А тут ще, щоб у хату не заходити, так оце за граблі і на город. Гребусь там, щось вигрібаю, все наводила порядок. А сусід приходить і каже: «Да на що ти там гребеш? Може, нас тут і живих не буде, а ти гребеш?» Я кажу: «Для успокоєння душі».

Бачу уже танки через городи йдуть. Боже, боже! Тут оглядаюсь, вони вже по вулиці йдуть. І значить не на цю калітку, а на ту де у нас скотний двор завертають, але все ж закрито. Вони вже лізуть як жуки колорадські, вже лізуть. Я кажу: «Слухайте, ребята, у нас взагалі-то ходять у калітку, але ніяк не лізуть через».

Він зрозумів, каже: «Вибачте». Але коли вони зайшли в будинок біля нас і там знайшли, що вся сім’я служить в Національної гвардії України і ми однофамільці, ‒ як вони нас істязали.

Син показує паспорт. Значить, він [окупант] глядить і каже: «Ну це ти, а ось це другий хто?» Руслан каже: «Що ти бачиш, кого ти бачиш?» «Ну ось це хто?», ‒ тикає пальцем в перше фото в паспорті на малого Руслана. «Хто може у мене в паспорті бути?, ‒ питає син. ‒ Може, я у паспорті?» «Так ось це ти, ‒ показує на друге фото. ‒ А ось це хто?», ‒ знов тикає на перше. Ну що йому скажеш?

Ми перед похоронами спеціально зарізали порося, щоб уже ж похорони відбути. І м’яса, і сала вистачало. Русік каже: «Мама, вони ж усе позабирають. Не буде нічого. Давай будемо закапувати». У мене хазяїн тримав пасіку, меду було багато. А вина скільки було! Ну вони позабирали майже все вино. «Так ми боїмося, щоб ви нас не потравили», ‒ кажуть якось окупанти. «Ааааа, ‒ кажу, ‒ як вина забрати 85 літрів не боялися?»

Я в такому стані була, що нічого не боялась. Вони на Русіка кажуть: «Скажи їй, пускай вона не дєрзить. Старуха, почєму немає води?» Ну от як сказати чоловіку? Дивлюся на нього такими глазами і думаю чи в нього клепки не вистачає, чи тупий? «Так світла ж немає», ‒ кажу. «Я останній раз питаю, почєму немає води?», ‒ знов до мене. Так він цим прикладом як вжарить по цій столішниці біля мийки, вона розлетілася повністю. Ну ви розумієте, тут вже мене тіпануло: «Слухай, якщо б у тебе не було цієї пухкалки на пузі, так я б тебе отак за колтечок взяла і тебе б вистачило тільки на 2 хвилини, не більше».

Він: «Я тебе зараз приговорю». «Ти думаєш, ‒ кажу, ‒ налякав мене? Ще не народився той чоловік, який мене налякав».

― А свіже м’ясо є?, ‒ питає тувінець.

― Ти ж розумний, чого ж ти не запитаєш, а чому аптечка з людськими лікарствами знаходиться з аптечкою животних.

― А мені все одно, ‒ каже.

― Ну коли тобі все одно треба м’ясо, будь ласка: 19 курів, 20 пітухів, 6 селезенів. Беріть, їжте.

― Так а чому ви не їдете?

― Ми голодуємо, їсти не будемо., ‒ говорю йому. ‒ Ти бачив моїх курів?

― Бачив.

― Тебе нічого не насторожило?

― Це що у вас, якісь маленькі страуси ростуть? Я вперше бачу, щоб шеї красні, спини ось тут красні, задніці красні. А чому? І от такі великі.

― Ви розумієте, у них це саме заболівання, ‒ думаю, що пропали мої кури, поїдять падлюки. ‒ Інфекційне заболівання.

― Так а чому вони красні?

― Бо в них температура. Ось тому у мене своя аптечка для животних.

― А як називається заболівання?

Думаю: «Боже, що ж брехати? Скажи, що грип, не повірять. Що ж сказати?».

― Так а чому вони такі от здорові?, ‒ знов питає.

― Тому що в них розрушається мишечна система.

―.Ааа, ‒ так протяжна каже. ‒ А що за заболівання?

― Лептоспіроз. Яйце інфекційне, м’ясо інфекційне, що вам ще треба? Ну беріть, ‒ я кажу, ‒ їжте.

Син каже: «Мама, а де ти таке почула?» Я йому: «Ти знаєш, що на голову прийшло, те й сказала». Так птицю не чіпали більше.

Дивлюся у кінці городу щось біліє. Думаю, піду побачу. Приходжу туди, а у мусорному ведрі моя мультиварка. Не повірте, шнур на ось такі мілкі кусочки порізали, а саму чашу розстріляли.

Як тільки собака чула, що вже свістить, бігом в погреб! За ними бігом всі бігли. А я ж тут на крільці сяду на диванчику на тому і сіжу. Син кричить: «Мама, біжи в погреб». Я говорю: «Синок, не побігу, я вже з нього не можу вилізти». Во-перше, в мене так в калінах жидкості відкачували, а потім в цій сирості посиділа, отакі каліни поставали. Який забігай, я їлі залажу туди. Затолкає мене все ж у погреб. Сиділа в погребі. Знаєте, нас сиділо чотири людини і дві собаки. Ми ще одного бездомного приютили.

Пледи і одіяло взяли. В мішки понабирали сіно. У мене картошка в сітках, то отак розложили, наверх мішки із сіном положили, а потім каремати поклали.

Я взяла згадувати своє дитинство. Коли ми були маленькими, нам мама завжди картопляну бабку робила. Думаю, подожди, дай і я зроблю. Русик: «Мама, а чого ти треш?» «Я, ‒ говорю, ‒ синок, тру картоплю». «А що це буде?», ‒ питає. «Ну подивимося, що буде», ‒ кажу. Я зробила цю бабку в корзиночці, у духовку поставила. Дістала, вона гаряча, порізала на кусочки, сидимо їдимо. Руслан каже: «Мама, я такого блюда в житті не їв яке воно смачне». Звісно свіже сало, туди лука багато. «А чого ти у мирні часи не готувала?», ‒ питає. «Я, ‒ кажу, ‒ синок, якби я тобі у мирний час приготувала, так ти б сказав, що мама чокнулася, такого не хочу їсти». Так от він зараз якось до мене приїжджав і каже: «Мама, зроби мені ще картопляну таку бабку». Я зробила, а він: «Мама, зараз вона не така смачна і правда».

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь