Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Спогади Віти Шарпило, с.Количівка

Дата: 30.05.2024 12:31
Кількість переглядів: 125

Віта Шарпило: «Я виживу, це не моя смерть».

Оце ж двадцять хвилин п’ятого із білорусі взриви пішли. Чоловіку дзвоню, кажу, щоб він не ждав, а їхав додому. Він же в Києві був, водієм працював. Йому людей треба було забрати ранковою маршруткою і сюди ж привезти в Чернігів.

Він вже десь через півтори години вже примчався сюди додому в Количівку. Вже конкретно взриви чутно було. Приїхав, давай ще що можна пакувать і у погреб ховати, тому що буде горіти. Будуть хатки горіти, все. Ми і воду по ступенечках в каністрах поставили, рис, гречку, цукор, поліетиленові мішки здорові, а тоді скотчем теж це все перемотали, щоб вологи не набралося.

Всі тряпки, шмотки які, все це на картошку у кульках, усе запаковано, щоб не відсиріло нічого. І собі положили там вже пінопласта трошки.

І вже дивлюся над Черніговом зриви, горить, димить. Не знаю куди себе діть, що робить. Пам’ятаю, взяла граблі і давай згрібать ‒ у мене рози у дворі, то давай із зими все з землі знімати.

У мене син, іще вони не розписані з навісткою були, а вже жили разом. І я йому подзвонила, кажу: «Діма, давай-но до нас у село». Потім день-два дзвонить: «Ой, мам, тут вже настільки оборону держать. Вже не знаєш чи кацапські танки їздять, чи наші». І вони дней сім чи шість просиділи просто у підвалі, не вилазивши наверх у кімнату. Може там ночі вискакували, настільки там теж лупешило. І танки біля самого дому стояли.

Ну, я на чоловіка і кажу: «Саша, давай тобі іконку в карман. Як хочеш, спринтер же вдома оставив на якому з Києва приїхав, сідай на маршрутку вже свою і давай забирати дітей».

Через міст його пустили, він у Масани [район Чернігова] відскочив, забрав. Я ще невістки не бачила. Оце в нас вийшло таке знайомство. Вони заходять: «Кажу, здрастє, невісточка. Не так думали будемо знайомитися аж отак». Поплакали і вже думаю, що вже хоч у мене будуть діти тут мої. Це ми їх забрали десь, ну, другого березня.

В сторону Чернігова вже блокпост стояв. Усюди солдати наші. І я на Дімку, на сина, кажу: «Діма, давай десь я буду варити їсти, давай куди-то солдат будемо прилаштовувати». Наварила картошки 10 літрів і відвезли ми на блок-пост. Хлопці кажуть: «Да не треба. У нас же тут ось цей ресторанчик, так ми будемо самі варити». Я кажу, що ще завтра приїду. І ми так до 4-го числа привозили їм, а 5-го хлопчики наші перемістилися в Количівку, до мене ближче.

Кажу: «О, Саша, тепер я буду при ділі вже в селі. Буду варити і тут солдатикам, насить усюди, де можна їжу». Я кажу хлопцям поряд з домом: «Якщо замерзли, чи що, їсти ‒ заскакуйте. Вночі приходьте, в мене генератор, бензин є».

Вже я чоловіку ношу то блоки, то телефон. Хлопці як взнали, що є генератор, то мені як накидали тих телефонів. Я не знаю, куди їх вже. І от це бігла я з тими телефончиками. Чую що щось таке свистить, але вже не таке. Настільки я вже знала, що стріляє і скільки секундочок. Присіла, воно «бах» десь на кладовищі метрів через три прильот був. Дальше піднялась, біжу. Знов не добігаю до свого двора, знов до сусідів. Я присіла, а воно до їх прилетіло. І я відкриваю двері. Біжу і чую, що знову ж той самий свист. І я, не доходячи до своїх дверей, падаю отак догори. Якби не впала, воно б мені теж отчесало. Оце ж фігня. І я вскакую в жаху, чоловік сидить і діти ж тут, ще й сусід був. Уже поки добігла так вже це третє сюди залетіло. Кажу: «Ну 5-6 секунд і буде ще». «Я хоч одного кацапа задушу, нікуди не піду», ‒ каже чоловік. Діти бігом як мурашечки туди внизу в підвал.

Я ще навіть вниз не опустилася і тут приліт. У мене вікна з другого поверху, все полетіло. Чую, сусіда отак шифер увесь, усе. І тут сусід кричить, «Одкрий, Сашу ранило». А він вийшов подивитися у коридор і йому осколок попав. Він весь зрубаний, шия зрубана, язика одорвало.

І вже кров за стільки секунд так вийшла, що вона вже тут усе залила. Ще поки чоловік до нас дійшов, сина взяв за ліву руку, я за праву. Він жовтий вже був, на нохті надавила, там вже нема ніякої розовинки, нічого. Вже бачу, що все. Я таки сказала: «Папулечка, знаєш, що ми тебе любили і любить будемо, і будемо пам’ятати, тільки вже в тебе останні секунди».

І мою руку пускає. Спочатку так сильно стиснув, потім пускає, покивав-показав «тримайтесь». І все. Я вже сиджу і ще два прильоти на город. А я сиджу руками і збираю кров. Потім те відро з кров’ю чоловіка замотала клейоночкою і поставила в сараї. Ну, літрів чотири витекло тут на асфальті. Танкісти забігають, бо я почала спочатку кричати. І вже солдати поприбігали. Що таке? І один бідненький аж блює. А я вже кров давай збирать, кажу: «Посаджу деревце на березі».

Кажу: «Не дивіться, хлопці, бо воно буде на все життя». Собака, настільки теж любив же Сашу, оце вискочить, бачить, що він вже мертвий і у погріб. А там другі двері дерев’яні і починає їх гризти. От того що чи безвиході, чи я не знаю як це. Знов прибіжить та його понюхає ‒ знов біжить і знов гризе. 

І я до танку, хлопчики їдуть. Кажу: «Хлопці, зупиніться, тормозніть. Чоловіка занесіть хоч у сарай». Вони помогли, занесли.

Він ніч лежав. Так накрила це все, лице його, бо син вночі сидить над їм. Уже це десь у дві години вночі бомбити перестало і він сидить, кажу: «Дімко, не відкривай, бо так не красиво, тоді завжди буде пам’ятатися це все». Кажу, а сама піду поплачу.

«От ти казав мені, ‒ згадую, ‒ що «Навіть не буде тобі часу мене й помити». Як у моїх снах. От, ‒ кажу, ‒ ти помився. За чотири години помився, ногті зрізав ще і кран мені там в санвузлі поміняв». Був куплений кран, бо трошки вода прокапувала. Так буквально рано говорив, що поміняє кран, бо як його не стане так я не вмію крани міняти.

І потім уже син каже: «Мам, що тут чекати?». Я  хлопців просила, щоб мені гроб привезли.

Син каже, що давай вивезем уже чоловіка, батька вже для нього, у город, бо тут гроба не найдем. А хлопці-солдати пропонують, щоб його закапати у дворі. Я кажу: «Хлопчики, я не буду закапувати, кидати землю на голе тіло. Хай, як він там не в клейонці чи в покривалі, я не буду. Якщо нема гроба, значить, будемо вивозити». І як раз було десь -7 градусів, син сюди підганяє спринтер, а він уже в нас побитий. 

Сашу затягли ми у спринтер. Собака, я, невістка, кішку не знайшли, і давай уже ж по мерзлій землі виїжджали.

І це ми у городі, у морг був знайомий директор морга, ми туди положили його. Думали, тут щось поміняється. До 15-го числа він там лежить. «Дімко, ‒ кажу, ‒ давай його ховати, лежить -25 у морозилці все». Із дому я ще і соломки набрала, і покривала всяких, іще в городі купили. І костюм, і гробище був. І ми в Забарівці, батюшка там такий, що сам у машинку кидав гроб, все це відспівував.

Він у такій позі був, що мало-помалу ми його положили. Стільки що і соломи, і покривал поклали. Уже цей директор каже, що не закриє кришку гроба. Закрили все ж, повезли в Забаравку, поховати. Тільки почали ховати, вже ось прильот. Швиденько поховали.

Лишнє були і тапочки, покривальце. Питаю в батюшки, куди це все? Каже: «Оставляйте, бо ми ховаємо тут. Є що просто голі тіла, які нема в що завернути навіть. Ні покривал, ні тапочек.»

Я сестрі кажу, це було пів другого дня, що я йду на село. Невістка плакати почала. Кажу, я виживу, це не моя смерть.

І пішли по Лісковіці. Як раз так бомбило, все в диму. Потім прийшла до моста. Хлопці кажуть: «Куди ви йдете?» «На село, хлопчики», ‒ відповідаю. «Да ну, ви що. Ми вас не пустимо, дивіться вон оно, який приліт». «Я вже знаю, де що летить. Я знаю, куди я пройти», ‒ говорю. Доходжу до анисівського спуску, саме прильоти такі, гарить, дим. «Жіночка, куди ви йдете?», ‒ гукають. «Я йду в село», ‒ кажу. «Ну, на свій страх і ризик», ‒ пустили. Тільки так трошки пройшла, диви вже анісівський спуск.

Чую, гуде, дивлюсь дроник. Трошки посчитала-посчитала, під корчі злізла, ляпнуло пару разів. Пішла. Хлопці з анисівського спуска, воєнні там, теж так дивляться на мене, показують що ненормальна. А я нормально дійшла до залізничного мостика. Думаю, куди краще. Чи там, де нічого не горить, чи там, де все-таки горить. Бо, може, були розтяжки. Я все-таки вибрала там, де саме на праву сторону горіло. Думаю, вже десь якась розтяжка чи що, так вже воно взірвалося.

Бо по трасі ж могло ж би... Бо бувало так, що я їду, як носила, так, перескакувала бігом або на велосипеді, щоб не зачепило мене з траси. І я на праву сторону пішла, під ліс.

Пройшла далі, бачу по правій стороні жіночка. Кажу: «Немає кацапав?» «Ні, нема», ‒ відповідає. Біжу, вже хлопці тут на моїй стороні на вулиці. «А ви відкуди?», ‒ питають. Кажу: «З міста. Та ну, гляньте, морда ж красна. З ж/д вокзалу пішком пришльопала. Як я вас кину?» Вони вилазять, обнімаються.

Ото ж туди я ту кров чоловіка то вилила, коли прийшла додому з міста. І посадила там деревце. Тільки садила їх троє. Спочатку саджу оце біленьке. Це деревце, як акації, листочки, і викидають такі красненькі. Я три штуки взяла, вилила кров і саджаю оце найбільшеньке, толщеньке. Кажу: «Саша, це вже для тебе твоє. А ще два саджу, якби наче хай, хто знає, чи виживу там, що».

Це вже 40 днів пройшло два деревця, які я так просто оце ще садила, сохли. А оце, яке перше садила Сашине залишилося.

Я все у підвалі була. У мене навіть місяць-два, як вже нас перебомбили, не могла в хаті бути. От мені хотілося грабової тишини. Мені година три-чотири ночі. Я не спала, просто на скам’ях висиджувала у підвалі. Мені хотілося тієї тишини підземельної. Потім дуже переламала себе.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

 

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь