Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Спогади Любові Нитченко, с.Количівка

Дата: 30.05.2024 12:23
Кількість переглядів: 133

Любов Нитченко: Будинок з камня, кріпкий

і я думала, що його вистачить мені на все життя.

Я весь час живу тут. Родилася тут і все время тут живу, проживаю. І це моя хата. Батьки мої звідси і це построїли. Батька в мене не було, а дід був, мати і бабуся. Будинок так вийшло, що він з камня, кріпкий і я думала, що його вистачить мені на все життя. Аж вийшло так, що його розбили і довелося мені у 68 років строїти наново.

Ну, зразу ж узнали по телевізору про війну. Вже ж стали говорити по телевізору, хоч довго ніхто не мог представити і уявити що може бути війна. Ми ще з дідом спорили, що як це так такого не допустити.

Так по телевізору почули, зразу побігли по магазинах. Із 24-го ми ще не ощутили війни, тому що вона була на той стороні Чернігава. Там іще вони без сопротивлення, а потім ж там їх стали придержувати.

Чули гупи, стрільби і все. Я по городу ходила ще, гребла, тому що вже тепло ж починалося, березень місяць. Загребала город, а воно стукало, гукало. Ну, а вже в березні місяці і до нас дійшли.

Стріляють, бомблять. Вже ж у початку марта танки стали їхати по чернігівській по трасі по цій. І стали хати горіти. Хати вже ж чисто всі на трасі згоріли. І гупи такі, снаряди рвуться. І по нашій вулиці, міжду прочим, раз танка проїжджала. Ну, я не бачила. Я в погребі, чесно, була. Я сиділа, тільки гуло так, трясло.

А мені беда прийшла 8 марта. Стріляли до цього. Ну, мені син ще казав: «Мамо, іди вже в школу. Там вже є підвал і там люди сидять». А я кажу, що так далеко ходить мені до школи. Ну, будуть стріляти. Я піду в погреб, посиджу. Перестріляють, тоді вийду. Попробуй мені такою дорогою йти.

8-го числа я ось тут сиділа. Кала акон сиділа, читала молитві і потім вже так воно припустило. Раз за разом стріляють, стріляють, я думаю: треба, мабуть, піти в погреб. І я тільки зайшла в погреб, а там зсередини не було замочка, то я за матузочку поколі закрила вже у той погреб двері і спустилася. І я чую кріпко великий гул. Я даже до цих пор не могу урубитися, що воно там таке гуло. Не могу зрозуміти чи самолет летів, чи що воно. Що я закривала на матузочку, двері відкрилися. Стали летіти кирпичі, летить шіхвер, летить пилюка. Ну, я не так навпроти, а так у бачок сиділа. І думаю сама собі, навірно, впало у сарай. Чи це відержить цей у мене паталок у цій погребі, чи не відержить.

Гуло, перелетіло і я виходжу аж нема нічого у мене. У мене літня кухня розбита. Оце хата, оце пристройка, це тут ванна, коридор був ‒ вообще унесено, хто його знає куди. У цьому углу хати, оце по вікну, розбило, рознесло. І в ту сторону завалило ж кирпичом. Окна повибивані, двері повибивані. Та перегородка розбита повністю. Заборов нема негде, нічого, все розбите. Сарай розкритий.

Я так стою і дивлюсь. Думаю: «Боже мій праведний». А воно як рвануло... Отіми кирпичами зложували, так воно, навірно, від того взриву вийшла така димка. Бо кирпич почарнів. І зверху, там від криши, отакий, наче, дим йде. Я встаю і молю Бога. Кажу: «Боже, Господі праведний, хай уже, хоча воно не горить. Бо люди всі сидять заховані, бомбішка така, хто піде тушити. Щоб води, так світу немає. І газу в нас уже тоді не було. Ну, що люди зроблять? Нічого, нічого не зроблять». Аж, слава Богу, воно подиміло, подиміло. Я вже ходила, цілий день ходила. Дивилася, роздивлялася. Плакать не плакала. Мене якось отут іздавило. І я ходила просто так, пішла до сусідів, там чайку попила. І ввечері вже пішла в школу.

В школі багато людей було. Там чоловік 160 було людей. І дітки були маленькі, і всякі були. Там один і такий інвалідник був, так мучилась, воно кричало. Воєнні, коли заходили до нас у подвал, так кажуть: «Де це вас стільки набралося? Ви ж, вроді, евакуйовані в Варву. Де це вас стільки набралося?» Ми кажемо, що так ціле село тут людей. Кожен по погребах. У нас у селі на нашій вулиці дитятко родилося. Я тільки не пам’ятаю, чи в декабрі, чи в ноябрі в кінці. Два місяці теж у погребі сиділи. Всі сиділи.

Без води, без їди сиділи. Ну, води як? Вода ‒ у нас колодязь. Так вже люди ці приходили, у сусідів брати. І ми ж вже вважай, можеш витяхти і скатину попаїти. Велике діло колодязь.

Я як виходила в школу, так не забрала телефон, воно там залишилося на дивані. І була без телефону, без зв’язку. Люди ж там фотографували, а я ходила без нічого. Ну, зв’язку майже не було. Моя сваха була у школі, так уже ж хотіла зізвонитися із дітками, та все ходить, ходить, ходить, нема антен. А заправляти? Світу не було, так уже генератор у школі, коли в який день включають, так уже люди старались заправити хто фонарик, хто телефончики.

І це сваха, я, дід і сватина матір, більше 80 років. І ми оце так, як рибки, лежимо, одягті. А людина тут у ногах, не повернутися, не простяхти нічого. Ну, нічого, все одно, вже ж над головою дах є, вже ж ти на цьому безпечному місці, і не один ти, всі так мучаться. Що ж ти зробиш, війна є війна. Ми всі розуміли.

Їсти там по черзі готували. Ну от, коли вже розбили мою хату, так, я ж казала, що тут у углу стояла камера з м’ясом. Так, прийдеш, не хочеш нічого ні брати, ні їсти нічого, очі не дивитися. Так, наче обидно було.

А тоді ж думаєш, ну що ж, треба щось робити. Собаки почуяли вже, коти бігають, вже ж воно тут розтягує. Так носили, кормили людей, м’ясо брала, сало брала, варили їсти і молоко заберу людям дам, є і яйця.

Ну, в общому, ми не голодували там. Проблема така була зразу із хлібом, тому що їди, картошки наносять усе. У кого є, то закрутки несуть. Люди сільські, я вважаю, усього вистачило.

А з хлібом була проблема, так там хлопці, якщо буде хліб, так принесуть. І так якось і виживали. Тяжело було.

Підвал необорудований був. Пол земляний. І так, як і зліплений, так кирпичі були на стінках. Це зараз уже його оборудували, зробили все красиво для дітей. А тоді не був оборудований. І вже ж відпочивали.

Там дитячий садик ще був. Так, хто із дітського садика, які кроватки приносив, хто, які падони, ну, хто що може та і носили.

Там взагалі не спалось. Тут так вже встаєш і йдеш. Часом о п’ять, пів шостого, о шість і йдеш додому. Отут поналожували мін. Міни були, в мене коло двору лежало.

Я кажу: «Хлопці, на що ви ложите?», в вони: «А тут багато кирпичу, так як буде танка яка їхать, уже ж русская танка, так вони не побачать за мусором, так і подорвуться». І там на углу міни були обложені.

Прийдеш ото, подоїш корову, курей покормиш. Скатина грамотна. Ось взяти, наприклад, курицю, значить кажуть, розум як у курки. Оце приходить дід уввечері додому, курей кормить. Сусіди збиралися тут на п’ятачку.

Іде дід, тільки приходив, заговорив ‒ усі кури вже кала його. Сміються всі, кажуть: «Дивись, хазяїн прийшов». Вони вже кала його, вже пасуться, гребуться.

Утром ми ходили разом, а ввечері він ходив сам. Я не доїла корови і не ходила, а він сам ходив. Один раз прийшов, увесь труситься, колотиться.

Каже, я на одній хвилі залишилася тільки живим. «Їхав велосипедом, ‒ каже, ‒ туди ж до школи. І тут летить бомба тая, летить. І перед мною падає. І хату спалила там на Аерафлотській. Хата згоріла. І мене аж відкинуло так. І я так спожався». «Ну, ‒ кажу, ‒ то ще не смерть».

Вже прийшли десь 30 марта, мабуть, і кажуть, що вже все. Ви звільнені. І повісили прапор. І ми тоді... А куди йти?

Ми з школи пішли до дідової дочки. Там жили вже перше врем’я. А тут потроху-потроху приходимо, то кирпичі зложуємо, обчищаємо, кирпичі зложуємо. Назложувалися, пішли переночували. І пробили собі дорогу до хати сюди. І збили двері ті. Вони розбиті були, це вже ми поміняли. Так і збили двері, і ми перейшли в хату вже.

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь