Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Понад 10 тисяч потерпілих на виробництві пройшли санаторно-курортне лікування за кошти Фонду

Дата: 13.01.2022 09:46
Кількість переглядів: 270

Фото без опису

Понад 10 тисяч потерпілих на виробництві пройшли санаторно-курортне лікування за кошти Фонду

За оперативними підсумками 2021 року понад 10 тисяч осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання були забезпечені курсом санаторно-курортного лікування за кошти Фонду соціального страхування України.

З них 65,5% осіб пройшли санаторно-курортне лікування у літній період.

Фонд здійснює фінансування системного проходження такого лікування для всіх потерпілих, яким МСЕК визначена потреба, аби покращити здоров’я осіб з інвалідністю та упередити настання ускладнень.

Особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти ФССУ. Для зручного вибору на вебпорталі Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Перелік доступний на головній сторінці офіційного вебсайту ФССУ у розділі «Оголошення»: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/962596.

 

Періодичність проходження курсу санаторно-курортного лікування за кошти Фонду залежить від встановленої групи інвалідності й індивідуальної програми реабілітації (ІПР):

– особи з інвалідністю І групи – щороку;

– особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі ІПР;

– особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

Крім того, Фонд соціального страхування України здійснює компенсацію вартості самостійно придбаної потерпілим путівки за умови, якщо потреба в санаторно-курортному лікуванні визначена МСЕК за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання. Розмір компенсації не може перевищувати граничні розміри витрат, встановлені правлінням Фонду. Також потерпілому, який став особою з інвалідністю, компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та назад. Обов’язковою умовою для компенсації зазначених коштів є перебування потерпілого на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у робочому органі Фонду за місцем зберігання справи про страхові виплати в порядку черговості.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Фінансування лікарняних і декретних допомог здійснюється Фондом без затримок

Сьогодні Фондом соціального страхування України було повністю погашено заборгованість з виплати допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах. Виплати усіх видів матеріального забезпечення здійснюються вчасно та в повному обсязі для 11,5 мільйона застрахованих осіб у разі настання страхового випадку.

Так, 04.01.2022 на фінансування допомог по тимчасовій непрацездатності Фонд направив 519,3 млн грн, декретних допомог – 115,5 млн грн, допомог на поховання – 1,3 млн гривень.

Нагадаємо, у грудні минулого року Фонд направив на лікарняні і декретні допомоги 1,75 мільярда гривень фінансової допомоги з державного бюджету. Виділені рішенням Уряду кошти дозволили профінансувати більшу частину заборгованості із виплати матеріального забезпечення, яка сьогодні була закрита у повному обсязі.

Довідково. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фінансування допомог за лікарняними листками здійснюється на рахунок роботодавців протягом десяти робочих днів після прийняття Фондом заяви-розрахунку.

Саме від дати отримання заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги, тож працівникам важливо не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом формування заяви за їх листком непрацездатності.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування за тегом #фінансування_оперативно.

Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

Дізнатись, чи кошти вже перераховано роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників (інформація оновлюється у розрізі регіонів).

Фонд виплатив 5 млрд грн декретних у 2021 році

За оперативними підсумками 2021 року Фонд соціального страхування України профінансував понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах для працюючих українок. Це на понад 0,1 млрд гривень більше, ніж упродовж 2020 року.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

 

Українці отримали понад 15,7 мільярда гривень лікарняних від ФССУ у минулому році

Упродовж 2021 року Фонд соціального страхування України направив на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності понад 15,7 мільярда гривень.

Видатки Фонду на фінансування лікарняних у разі хвороб (у тому числі на COVID-19), травм, догляду за хворими рідними, самоізоляції тощо зросли на 4 мільярда гривень порівняно з 2020 роком.

Такий рівень зростання пов’язаний, у першу чергу, із поширенням коронавірусної хвороби – за підсумками минулого року суттєво збільшилась кількість днів, які українці провели на лікарняних. Зокрема, у січні–листопаді 2021 року ФССУ прийняв на оплату 36,7 мільйона днів лікарняних, що на 22,7% більше, ніж за той же період 2020 року

З’ясувати, чи вже було профінансовано ваш е-лікарняний, можна онлайн – інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється у телеграм-каналі https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним – не втрачайте зв’язок і цікавтесь станом оформлення заяви. Уточнити дату можна також у відділенні Фонду, для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь