Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Е-ЛІКАРНЯНІ З НЕЗНАЧНИМИ ПОМИЛКАМИ В ПІБ ПРИЙМАЮТЬСЯ ФОНДОМ ДО ОПЛАТИ

Дата: 29.12.2021 09:23
Кількість переглядів: 285

Е-ЛІКАРНЯНІ З НЕЗНАЧНИМИ ПОМИЛКАМИ

В ПІБ ПРИЙМАЮТЬСЯ ФОНДОМ ДО ОПЛАТИ

 

Трапляється, що ім’я в е-лікарняному несуттєво відрізняється від паспортних даних – пропущена буква у прізвищі, відсутній апостроф, Євгенівна замість Євгеніївна тощо. Це означає, що була допущена помилка при заключенні декларації із сімейним лікарем – дані з декларації вносяться до реєстру пацієнтів та використовуються при створенні медичних висновків, на підставі яких формуються е-лікарняні

Сьогодні саме інформація з реєстру пацієнтів використовується для відображення на «лицьовому боці» електронного лікарняного – тобто тій його частині, яка відображається працівнику та роботодавцю в їх кабінетах на вебпорталі Пенсійного фонду.

Наразі фахівці вже працюють над тим, аби в е-лікарняному пріоритетно відображались ті дані застрахованої особи, які наявні в Державному реєстрі застрахованих осіб, а не реєстрі пацієнтів – це допоможе уникнути більшості помилок невідповідності ПІБ.

Однак доки таке оновлення напрацьовують, Фонд соціального страхування України приймає е-лікарняні до оплати попри наявні неточності, аби незначні помилки не призводили до уповільнення виплат допомог.

Водночас важливо, аби при оформленні заяви-розрахунку за такими лікарняними роботодавець вказав правильні ідентифікаційні дані свого працівника, зазначені в ДРЗО. Якщо помилка в ПІБ, наявна в е-лікарняному, буде продубльована також і в заяві-розрахунку, це призведе до невідповідностей в автоматизованому процесі верифікації.

Але найкраще – завчасно перевірити правильність написання свого ПІБ у декларації із сімейним лікарем та за потреби внести зміни. Адже якщо помилок в декларації буде багато, е-лікарняний не створиться – невідповідність ідентифікаційних даних є найчастішою причиною, чому для застрахованої особи може не бути сформовано лікарняний.

З’ясувати, коли оплатять е-лікарняний, можна онлайн – інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється у телеграм-каналі https://t.me/socialfund. Щоб зорієнтуватись у стані фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним – саме від неї залежить дата виплати допомоги.

 

Середній розмір лікарняних і декретних зріс на 11,4% та 18,5% відповідно за підсумками 11 місяців

За підсумками 11 місяців 2021 року середньоденний розмір допомог, які Фонд соціального страхування України фінансує за лікарняними листками, зріс на 11,4% для лікарняних у разі хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 чи догляду за хворими рідними, та на 18,5% для лікарняних по вагітності та пологах.

Середня сума допомоги від Фонду за кожен день непрацездатності склала 372,75 грн, а за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах – 334,1 грн.

Розмір виплат за лікарняними листками залежить від середньоденної заробітної плати працівника, а для лікарняних у разі хвороб, травм тощо – також і від тривалості страхового стажу.

У розрізі регіонів середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності коливається від 307,7 грн на Чернігівщині і до 460,4 грн у Києві.

Сума допомоги за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах найнижча у Рівненській області – 269,8 грн, найвища у Києві – 481,3 гривні.

Нагадаємо, у зв’язку із пандемією потреба у видатках на лікарняні, декретні і страхові виплати не покривається надходженням від частки ЄСВ, з якої складається бюджет Фонду. Так, за підсумками листопада потреба у видатках перевищила надходження на понад 2,7 мільярда гривень.

Докладніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979169.

Однак попри наявні затримки у фінансуванні матеріального забезпечення, усі види виплат надаються ФССУ у повному обсязі.

Крім того, рішенням Уряду було виділено фінансову допомогу у розмірі 1,75 млрд гривень, яка дозволить погасити більшу частину заборгованості із фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах. Після надходження на рахунок Фонду, кошти будуть оперативно спрямовані на рахунки роботодавців для здійснення ними виплат допомог.

Фонд направив 1,75 мільярда грн фіндопомоги на лікарняні і декретні виплати

Сьогодні Фонд соціального страхування України направив 1 мільярд 750 мільйонів гривень фінансової допомоги з державного бюджету на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання.

Виділені рішенням Уряду кошти дозволили профінансувати допомоги для понад 330 тисяч застрахованих осіб.

Загалом сьогодні на фінансування матеріального забезпечення ФССУ було направлено майже 1,89 млрд гривень, з яких 1,75 млрд грн отримано з державного бюджету відповідно до постанови КМУ від 15.12.2021 № 1318.

Профінансовано заяви-розрахунки, прийняті від роботодавців з 09 листопада по 02 грудня включно.

Суми профінансованих Фондом допомог надійдуть на рахунки страхувальників (роботодавців) упродовж декількох днів, залежно від тривалості банківських операцій. Працівники можуть слідкувати за станом надходження коштів для виплати допомог на рахунки їх роботодавців онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників. У щоденній звітності в розрізі регіонів оновлюється інформація щодо профінансованої дати, в яку подано заяву-розрахунок.

Зазначимо, усі виплати за листками непрацездатності здійснюються ФССУ у повному обсязі. Водночас, у зв’язку із додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію, наявні затримки в строках фінансування. Зокрема, за підсумками листопада потреба у видатках перевищила надходження на понад 2,7 мільярда гривень. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь