Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Щодо справляння туристичного збору на Чернігівщині

Дата: 23.10.2021 09:03
Кількість переглядів: 304

Щодо справляння туристичного збору на Чернігівщині

 

Одним з важливих і перспективних напрямків розвитку економіки та культури Чернігівщини є туризм. Сумлінне декларування та сплата суб’єктами господарювання туристичного збору є запорукою додаткових надходжень до місцевих бюджетів області та подальшого розквіту Чернігівщини, як туристичного краю.

Відповідно до пп. 10.2.2 п. 10.2 ст. 10 та п. 268.1 ст. 268 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) туристичний збір (далі - збір) належить до місцевих зборів, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету.

Відповідно до пп. 268.2.1 п.268.2. статті 268 Кодексу платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), а саме: у готелях, кемпінгах, мотелях, хостелах, гуртожитках для приїжджих, будинках відпочинку, пансіонатах, санаторно-курортних закладах, а також у квартирах, житлових будинках, котеджах, дачних будинках та будь-яких інших об’єктах, що використовуються для тимчасового проживання(ночівлі).

Ставки збору встановлюються за рішеннями відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), у розмірі до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в'їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового року), для однієї особи за добу тимчасового перебування .

Ознайомитися зі ставками туристичного збору у вигляді зведеної інформації в електронному вигляді можливо на офіційному сайті ДПС України: https://ch.tax.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/.

Особливість справляння туристичного збору полягає у тому, що обов’язок щодо нарахування та сплати податкового зобов'язання до відповідного місцевого бюджету, встановлений Податковим кодексом, має податковий агент, а платник туристичного збору сплачує його податковому агенту. Тож, подорожуючи, будьте готові сплатити туристичний збір безпосередньо при розміщенні у місцях для проживання.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь