Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Запобігання та протидія торгівлі дітьми

Дата: 21.05.2021 09:36
Кількість переглядів: 1013

Запобігання та протидія торгівлі дітьми

Торгівля людьми– це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують

Консультацію з цього питання надає начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Бойко.

Щороку близько 1,2 млн дітей у світі стають жертвами торгівлі людьми.Згідно із дослідженням, проведеним спільно Міжнародною організацією з питань міграції, 66 % українських підлітків та молодих людей у віці від 13 до 20 років готові погодитися на ту чи інші сумнівну пропозицію, у результаті якої вони можуть стати жертвою торгівлі людьми. Найбільш вразливими є діти із проблемних родин, а також ті підлітки, які ніде не навчаються та не працюють.

Торгівля людьми, рабство та примусова експлуатація дітей завжди лежали поза площиною прав і основоположних свобод людини. Проблема є надскладною та потребує комплексного підходу до її вирішення.

Основними формами торгівлі дітьми в Україні є:

  • продаж дітей;
  • примусове жебрацтво;  
  • сексуальна експлуатація; 
  • примусова праця;
  • виробництвом порнографічної продукції;
  • трансплантація органів;
  • використання дітей у збройних конфліктах та для дрібної злочинної діяльності.

Причини розповсюдження торгівлі дітьми в Україні

  • Низький матеріальний статок родин, складні життєві обставини сімей та недостатня поінформованість. Загалом причин для поширення торгівлі дітьми в Україні є досить багато: це і складна економічна ситуація – «зріст цін і падіння доходів», іформальне ставлення до проблеми з боку виконавчої влади,ікриза цінностей, інедосконалість чинного законодавства. Серед інших причин називалися вікові особливості розвитку дітей, коли останні можуть не ідентифікувати, що опинилися в ситуації торгівлі людьми, корупціяпопит-пропозиція, віртуальна реальність, втрата основних цінностей.
  • Збройний конфлікт на території України випливає на поширеність торгівлі дітьми через зростання бідності. Торгівля людьми й дітьми є поширеним явищем на непідконтрольних Україні територіях, проте немає ніякої можливості оцінити її масштаби. Серед основних її форм в зоні конфлікту це використання дітей як інформаторів, залучення неповнолітніх у збройний конфлікт.

Слід розуміти, що молодь особливо чутлива до брехливих пропозицій. Причини цього можуть бути дуже індивідуальними: хтось прагне легких грошей, а хтось – пригод. У будь-якому разі, рисою, що об’єднує підлітків – жертв торгівлі людьми – є їхня необізнаність та відсутність повноцінного усвідомлення тих ризиків, які можуть приховуватися за обгорткою вигідних пропозицій. Багато із них або взагалі не замислюються про вірогідність бути проданим у рабство.

  • Найбільш вразливою категорією дітей та підлітків є ті, хто ніде не навчається або не працює. Перебуваючи у такій ситуації, вони фактично виключаються із соціального життя, яке є способом захисту від рабства. Окрім того, ледарство часто супроводжується незадовільним матеріальним становищем, що, своєю чергою, стає причиною надання підлітками згоди на ризиковані пропозиції.

Основними шляхами протидії торгівлі дітьми в Україні є:

  • поширення інформації в суспільстві щодо торгівлі дітьми, просвітницькі кампанії як для дорослих, так і для дітей,
  • покращення взаємодії між державою та неурядовими організаціями в цій сфері,
  • відсутність єдиної чіткої системи збору статистичної інформації про кількість випадків та жертв торгівлі людьми,
  • покращення соціального та матеріального добробуту українців та зміни в законодавстві,
  • розвиток соціальної роботи в громадах.

Нагадуємо, що для отримання юридичної допомоги можна звернутисядо Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомогиза адресою: м. Чернігів, пр-кт Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0800213103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь